Forsidebilde SurfersBeach

Bli kjent i Dublin

dublin city

Dublin er hovedstaden i Irland og ligger midt på østkysten av øya rundt utløpet av elven Liffey. Byen ble offisielt grunnlagt i 988 som en vikingbosetning, og Dublin ble hovedstad på 1200-tallet, selv om Irland var under engelsk styre frem til 1921. Norske vikinger har satt sitt preg på Dublin, og du kan fortsatt se mange spor etter dem. Rundt 1,2 millioner av Irlands 4,3 millioner innbyggere (november 2007) bor i eller rundt Dublin.

Photo:  "Dublinfromstorehouse" by Aapo Haapanen - http://www.flickr.com/photos/decade_null/1388590674/. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.



Mange tror at Irland er et engelskspråklig land, og det stemmer delvis, selv om det offisielle språket er irsk, eller gaeilge som det egentlige navnet er. Dette har lite med det engelske språket å gjøre, men bare rundt 350 000 av landets innbyggere snakker irsk flytende, og de fleste av disse bor i nordre og vestre Irland. Du vil nok likevel komme ut for språket, siden offentlige skjemaer og dokumenter vanligvis er på begge språk. I likhet med Norge er strømnettet også i Irland på 220/230 volt. Men siden systemet følger det britiske med «tre-pin-kontakter», bør du ha med en adapter.

Dublin sentrum er ikke spesielt stort, og de fleste attraksjonene ligger i gangavstand til hverandre. Hvis du studerer et bykart i fem minutter, kan du legge merke til noen landemerker som gjør faren for å gå deg fullstendig vill i byen, svært liten.

Man kan enklest dele opp Dublin i fire deler og bruke elven Liffey som skille øst–vest, og hovedgatene O'Connell Street og Grafton Street som akse fra nord til sør. De fleste attraksjonene, utelivet og shoppingområdene ligger i sør, selv om det også finnes nok av gode grunner til å bruke noe tid på den litt rimeligere nordsiden også.

Elven Liffey

Liffey er en forholdsvis smal, grunn og brungrønn elv som deler Dublin i to både geografisk og sosialt. Den sørlige delen var tradisjonelt bosatt av de mer velstående borgerne, omgitt av parker, museer, katedraler og handlegater, mens den fattigere arbeiderklassen bodde i det gråere strøket nord for elven. Forskjellene har jevnet seg betydelig ut de siste årene, men det henger fortsatt igjen en del inngrodde oppfatninger fra gammelt av.

Den sørvestlige delen av sentrum, det vil si sør for Liffey og vest for Grafton Street, er også den eldste delen av Dublin. Her lå vikingenes bosetning som du fortsatt finner spor etter, og det opprinnelige sentrum, omgitt av tykke bymurer, var her. Her finner du dermed også mange av byens største turistattraksjoner, som Dublin Castle, Christ Church Cathedral, St Patricks Cathedral og Dublin Viking Adventure.

Dessuten er områdene nærmest Liffey Dublins fremste utelivsområde, det berømte – eller beryktede – Temple Bar . Hit strømmer tusenvis av turister daglig, for å handle og gå på museer, gallerier og puber på dagtid, og for å drikke og feste om natten. De fleste av byens egne innbyggere foretrekker andre områder, og ser på Temple Bar som et overkommersialisert distrikt forbeholdt turister. På kveldstid kan det gå vel heftig for seg, med mye fyll og spetakkel både på pubene og i gatene.

Øst for Grafton Street

Øst for hovedgaten Grafton Street finner du mange av Dublins parker og nyere kulturelle innslag. Her ligger Nasjonalgalleriet, Nasjonalmuseet, St Stephens Green, Merrion Square, National History Museum, Parlamentet, Nasjonalbiblioteket og Trinity College. Grafton Street og de fleste sidegatene er gågater, og i tillegg til alle butikkene, markedene og shoppingsentrene er det alltid mange gateartister og musikanter som setter farge på bybildet.

Nord for Liffey

På nordsiden av elven er det lenger mellom attraksjonene. På toppen av hovedgaten O'Connell Street ligger Parnell Square og The Garden of Remembrance, med sitt Writers Museum, en hyllest til Dublins mange verdensberømte forfattere. Like ved ligger kunstgalleriet Hugh Lane Municipal Gallery of Modern Art. Whiskyentusiastene kan ta en tur til Old Jameson Distillery, et enormt museum tilegnet irsk whisky med guidede omvisninger, en kilometer vest for O'Connell Street.

Selv om dette strøket ikke er spesielt vakkert, finner du nok et mer tradisjonelt og ekte Dublin i gatene rundt O'Connell Street enn du gjør i det mer kommersielle, restaurerte og turistorienterte sørlige Dublin. Her treffer du lokalbefolkningen på pubene, i motsetning til i Temple Bar, der du heller treffer svensker og tyskere. Det nordøstlige distriktet er mer grått og utrivelig, og ikke stedet for turister å rusle rundt på kveldstid, selv om du i løpet av oppholdet kanskje har behov for å oppsøke hovedtogstasjonen Connolly Station. For mer informasjon, se Dublins offisielle nettside.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Lillehammer-guiden!