Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Vilnius

vilnius turist2

Vilnius sentrum er såpass lite og kompakt at det er ikke noe problem for en noenlunde gangfør person å komme seg rundt til fots og likevel få med seg de fleste attraksjonene. Foretrekker du en guidet sightseeingtur, finnes det flere operatører i Vilnius som kan hjelpe deg med dette.

Dag 1 i Vilnius

Siden de fleste attraksjonene i Vilnius ikke åpner for publikum før kl. 1000 eller 1100, er det liten vits i å stresse med å stå tidlig opp. Etter en solid frokost setter vi kursen for byens hjerte, katedraltorget i Gamlebyen, der vi starter dagens rundtur. Dette stedet ble i førkristen tid benyttet til å tilbe tordenguden Perkunas. Litauen var et av de siste hedenske landene i Europa, og ble ikke kristnet før i 1387. Dagens katedral stammer fra 1500-tallet, etter utallige restaureringer og gjenoppbygginger grunnet branner.



Øst for katedralen starter stien opp på Gedimino kalnas , bakketoppen der Vilnius slott engang ruvet majestetisk over byen. I dag er det ikke så mye igjen av slottet, men det 20 meter høye steintårnet med Litauens flagg vaiende i toppen har blitt et nasjonalsymbol, og du har strålende utsikt over byen fra dette stedet. Like nedenfor ligger Vilnius slottsmuseum, der du blant annet kan se en modell av hvordan slottet så ut i sin storhetstid.

På vei ned igjen kan du ta en avstikker østover og krysse elven Vilnia. Da kommer du til et annet av byens landemerker, Tre Kors. Dette er et stort hvitt monument med tre kors som skal være til minne om fjorten fransiskanermunker som ifølge en legende her skal ha blitt myrdet av lokale hedninger på 1300-tallet.

vilnius st anne

Den røde kirken St. Anne-kirken må besøkes når du er turist i Vilnius 

Fra bakketoppen ser du lett spirene på ditt neste besøksmål, den storslagne gotiske St. Anne-kirken, som ofte gjør større inntrykk på folk enn den viktigere katedralen gjør. Fasaden med sine himmelstrebende tårn av rød stein er dens mest imponerende trekk, selv om du absolutt bør ta en tur på innsiden av St. Anne-kirken også.

Fortsett sørover fra kirken og sving til venstre over broen, der du muligens vil komme ut for liksom-morske grensevakter som vil se og stemple passet ditt. Men slapp av, de spøker bare, og følger opp bydelens Uzupios halv-parodiske selvstendighetserklæring. Dette området kalles ofte Vilnius’ svar på Montmartre, med sine mange kunstgallerier, atelierer og bohemkafeer. Er været fint, kan du kanskje spise lunsj på den koselige uteterrassen til Uzupio Kavinè, med utsikt over elven Vilnia.

Etter å ha kikket rundt her og kanskje besøkt kunstgalleriet Stiklo Karoliukai, returnerer du til sentrum via Uzupio gatve vestover, og svinger nord i Boksto gatve. Du vil nå komme ut i Vilnius høyst sjarmerende, men folksomme gågate Pilies gatve (Slottsgaten). I denne brosteinsgaten finner du mange små markedsboder som selger håndverkskunst, postkort og suvenirer. Smykker av rav er en klassiker her, og rav fra Litauen regnes som verdens beste, noe som bevises til fulle i byens rav-museum/galleri i sidegaten Mykolo gatve 8.

På ettermiddagen kan du fortsette nordover, forbi katedralen, og du vil komme til Litauens nasjonalmuseum. Hvis du heller vil sette deg ned og slappe av med en drink, går du rett forbi museet, svinger til venstre inn i Zigimantu gatve og kommer til Zaliasisbroen med sine arbeiderstatuer fra Litauens kommunistepoke. På nordsiden av elven ser du det 22 etasjer høye Reval Hotel Lietuva, og på toppen her ligger en bar der du kan nyte en drink og utsikten mens du ser mørket senke seg over Vilnius.

Etter en tur tilbake på hotellrommet er det vel på tide å tenke på middagen. Tilbake i gågaten Pilies gatve i Gamlebyen finner du den argentinske restauranten El Gaucho Sano under Atrium Hotel, og de serverer noen av de saftigste og møreste biffer som er å oppdrive i Europa. Hvis du etterpå er klar for å smake på Vilnius’ natteliv, har du utallige barer og restauranter rundt deg.

Dag 2 i Vilnius

vilnius fengsel

KGB-museet er ett av flere museer i Vilnius som forteller om lidelse og undertrykking

I dag starter vi rundturen i den forholdsvis nybygde shoppinggaten Gedimino Prospektas, der du finner byens mer eksklusive butikkjeder, shoppingsentere og designerbutikker. Men midt i, ved det store torget Lukisiu, ligger også det gamle hovedkvarteret til først Gestapo og senere KGB. Dette er nå omgjort til museum, og det er definitivt verdt 100 kroner å leie en av de tidligere innsatte til å guide deg rundt i bygningen og fortelle deg hva han ble utsatt for her. Du vil se  lydtette torturkamre, små nakne fengselsceller med vanngulv, ørsmå eneceller, eksekusjonskjelleren med mer.

Hvis du synes dette var deprimerende, blir du neppe mer lystig av neste stopp. Når du kommer ut av KGB-museet, gå østover og sving sør i Vilniaus gatve. Da vil du komme til de jødiske bydelene, der Holocaust Museum i Pylimo gir deg en dyster innføring i jødenes tragiske historie i Vilnius. Jødekvartalene er ellers hyggelige nok å rusle rundt i, med sine trange brosteinsgater og lave, fargerike hus med små kafeer der du kan spise lunsj.

Etterpå kan du gå ut på byens eldste gate, Ausros gatve, der du finner mange butikker. Denne gaten leder sørover til Daggryporten ( Ausros Vartai), den eneste resterende av de ni portene i bymuren som opprinnelig omkranset byen. Oppå porten ligger et lite kapell som har vært målet for katolske pilegrimer, takket være et renessansemaleri av Jomfru Maria som sies å ha helbredende krefter. Pave Johannes Paul II var her under sitt Vilnius-besøk.

Når kvelden nærmer seg, er det tid for en taxi til den vestlige bydelen Karoliniskes, der en ekspressheis bringer deg opp i 325 meter høye TV-tårnet. 190 meter over bakken ligger den roterende restauranten Pauksciu Takas, som du på forhånd har vært forutseende nok til å ringe på telefon (+370) 2525338 for å bestille bord. Her kan du spise middag med panoramautsikt over Vilnius.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Korsika-guiden!

  • Klima på Korsika

    Korsika har middelhavsklima, med meget milde vintrer i lavlandet. Årlig middeltemperatur er 17–18 °C, og nedbørmengden er...

  • Korsika

    Korsika eller la Corse som de sier i Frankrike, er en øy i Middelhavet, under fransk styre. Øya er delt i to departementer:...

  • Reiseartikler om Korsika

    Korsika er en fascinerende destinasjon. Øya Korsika er stor og med en natur som gir hakeslepp! Her stuper formelig klippene rett ned...