Forsidebilde SurfersBeach

Gøteborg Attraksjoner

Hvis du har tenkt å besøke flere av Gøteborgs attraksjoner i løpet av en weekend, bør du definitivt investere i et Gøteborg Pass.  Gøteborg passet eller Gøteborg City Card som det nå heter, gir deg gratis adgang til mange av attraksjonene og gratis kollektivtransport og parkering. I tillegg får du rabatter i utvalgte butikker og restauranter. Ett døgns pass koster ca 300 svenske kroner for voksne og ca 200 for barn, mens et 48-timers pass relativt sett er mye rimeligere. Du får kjøpt det på turistkontorene og på mange hoteller, eller på hjemmesiden til byen Gøteborg.

Ønsker du oversiktskart over Gøteborg med alle attraksjonene? Klikk her for Kart Gøteborg

Liseberg
Liseberg

Liseberg
Liseberg er både Gøteborgs og Sveriges suverent største turistattraksjon, med over 3,4 millioner besøkende årlig. Liseberg er Nordens største fornøyelsespark og ligger i byens sentrum, noen minutters gange fra Avenyn. Her har Liseberg hatt tilhold siden 1923. Hovedattraksjonen de siste årene har vært Balder, en omtrent en kilometer lang berg-og-dalbane av tre hvor du blir slengt rundt i 90km/t. Liseberg har også spisesteder, karuseller, radiobiler, spøkelseshus og spillehaller nok til å holde både barn og foreldre aktive og smilende hele dagen.

Liseberg har åpent fra april til oktober og holder dessuten åpent i desember. Inngang koster 60 kroner, men det er uten billetter til attraksjonene. Prisen på disse varierer. Gratis adgang (inngang) med Gøteborg Pass.

Universeum
Dette er et vitenskapssenter for hele familien, som omhandler alt fra haier og regnskog til teknikk og spennende eksperimenter. Åpent 1000 til 1800 alle dager med unntak av mandager i perioden september-mai. Universeum ligger i Södra Vägen 50 like ved Liseberg, og du kan få kombinasjonsbilletter til begge attraksjonene. En enkeltbillett koster 135 svenske kroner for voksne og 95 for barn, men i høysesongen juli-august koster det 145 for alle. Gratis adgang med Gøteborg Pass.

Gøteborgs Stadsmuseum
Bymuséet ligger i de forhenværende lokalene til Sveriges OstIndiaKompani, og bare det er en god nok grunn til å besøke denne utstillingen, som tar for seg kultur og historie i regionen fra forhistorisk tid og opp til i dag. Hovedattraksjonen er Sveriges eneste vikingskip på offentlig utstilling, Äskeskärskipet. Her er også et eget Barnas Museum. Stadsmuseét ligger i Norra Hamngatan 12 og har åpent daglig fra 10.00 til 17.00 i perioden mai til august. Inngangsbilletten koster 40 kroner for voksne, barn gratis adgang. Gratis adgang med Gøteborg Pass.

Gøteborgs Botaniske Hage
Gøteborgs Botaniske Hage regnes som en av Europas beste, og er på hele 175 hektar og byr på rundt 16000 plantearter. Hagen ble anlagt i forbindelse med byens 300-årsjubileum i 1923, og har fått svært gode kritikker i den siste Michelin-guiden. Åpent fra 09.00 til solnedgang hver dag hele året. Inngang er gratis, men en frivillig donasjon på 10 kroner per besøker blir varmt tatt imot.

Nya Älvsborg Fästning
Denne festningen ved Gøteborgs havneinnløp ble bygget på 1600-tallet for å forsvare byen mot danskene før den senere ble benyttet som fengsel. De siste årene har festningen vært et populært utfluktsmål for Gøteborgs innbyggere. I perioden mai til september er det guidede omvisninger. For å komme hit, tar du båt fra Lilla Bommen, like ved Nordstan. Disse går ca hver halvtime, og overfarten tar like lang tid. Pris 100 svenske kroner, men da er informativ omvisning inkludert. Gratis med Gøteborg Pass. 

Gøteborgs markedshall for fisk og skalldyr, fra 1874. På grunn av bygningens likhet med en kirke, kalles den Fiskekirken.
Feskekörka

Feskekörka
I bydelen Inom vallgraven ligger Gøteborgs markedshall for fisk og skalldyr, fra 1874. På grunn av bygningens likhet med en kirke, kalles den Fiskekirken. Arkitekten skal ha hentet inspirasjon både fra nasjonalromantikken, norske stavkirker og gotiske steinkirker. Feskekörka ligger ved Rosenlundskanalen.

Slottsskogen
Gøteborgs største park ligger i sørvestre Gøteborg, og navnet Slottsskogen kan virke litt misvisende, siden det ikke er noe slott og lite skog. Det du finner er Sveriges eldste dyrehage, med blant annet seler, pingviner og et fuglehus. I parkens nordøstlige hjørne ligger Naturhistorisk Museum, som ble grunnlagt allerede i 1833, og like ved ligger et offentlig observatorium.  Det finnes også en strandvolleyballbane, en minigolfbane og en frisbeegolfbane. I sør er det et utsiktstårn hvor du kan få en fantastisk utsikt over Gøteborg. Slottskogen er en åpen park med gratis adgang døgnet rundt.  

Konstmuséet
Gøteborgs kunstmuseum ligger på Götaplatsen, nederst på Avenyn. Her finner du en stor samling av hovedsakelig nordiske kunstnere, som Carl Larsson, Harriet Backer, Ernst Josephson og Edvard Munch fra Norge. Men det er også verker av verdensnavn som Picasso, Chagall og Rembrandt. Åpent fra 1100 alle dager, men stengt mandager. Inngang 40 kroner, barn gratis adgang. Gratis adgang med Gøteborg Pass.

Trädgårdsföreningen
Denne parken ble anlagt i 1842 og ligger midt i sentrum, mellom Avenyn og Drottningtorget. Her finner du et Rosarium, et sommerfuglhus og store grøntarealer. Gå heller ikke glipp av midtpunktet Palmhuset, med sin samling tropiske trær og planter. Bygningen ble lagd i 1878 utelukkende av jern og glass etter modell av Londons Crystal Palace. Trädgårdsföreningen er åpent fra 0700 til 2000 i perioden april til september (fra 0900 i helgene) I vinterhalvåret stenger det 1800. Inngang 15 kroner, barn gratis adgang. Gratis adgang med Gøteborg Pass.

Den Haag-guiden

  • Haag

    Det kan virke som om ”alle” har vært i Amsterdam, men «ingen» har besøkt andre byer i Nederland. Og det er synd, for her...

  • Fly til Haag

    Du tenker kanskje at det er vanskelig å komme seg til Haag fra Norge, med mellomlandinger og fremmede flyplasser? Det går tog direkte...

  • Klima i Haag

    Tabellene under viser deg viktige gjennomsnittsdata når det gjelder vær og klima på ditt reisemål. Nederste kolonne viser...

  • Turist i Haag

    Selv om Den Haag har eksistert siden 1200-tallet og vært Nederlands administrative sentrum i århundrer, fikk den ikke bystatus...