Pyramidene i Guimar

tenerife pyramidene i gueimar 1

Du trenger ikke reise til Egypt for å se pyramider!  Beundringsverdige pyramider kan du nemlig se i sydenferien. Forutsatt at den går til Kanariøyene.



Du visste vel at selveste Thor Heyerdahl bosatte seg på Kanariøyene, nærmere bestemt Tenerife, og at pyramidene her var en avgjørende faktor for den beslutningen?

Pyramider av lavastein!

Pyramidene i Guimar har en terassestruktur, ikke ulikt pyramidene du kanskje kjenner fra Mexico. Og naturlig nok er pyramidene på Tenerife bygget av lavastein, og uten bruk av noen form for mørtel.

Du finner pyramidene i Güimar, i Chaconadistriktet. Opprinnelig skal det ha vært ni pyramider her. I dag finnes restene av seks stykker, og ganske så bra bevarte. De er selvfølgelig ikke like store som de du finner i Egypt eller f.eks. utenfor Mexico City, men uansett er de absolutt vel verdt et besøk.



Thor Heyerdahl og Tenerife

Thor Heyerdahl leste en artikkel av Francisco Padrón om pyramidene på Tenerife tidlig på 1990-tallet, og trakk raskt en parallell mellom pyramidene her og de som fantes i Egypt og Sentral-Amerika.

Engasjementet til Thor Heyerdahl ble så stort at han faktisk slo seg ned her, og tilbragte sine siste leveår på Tenerife. Thor Heyerdahl er blant annet hedret på den offisielle Internettsiden til Pyramidene i Guimar

Pyramidenes hemmeligheter

tenerife pyramidene i guimar 2

Hvem skulle tro på at Tenerife og Kanariøyene hadde attraksjoner som pyramider å by på? Photo: CC BY-SA 3.0

Noen forskere har hevdet at langsidene av noen av terassestrukturene på Guimar markerer retningene for solvervsidene. Står du på plattformen til den største pyramiden på sommersolverv, så er det mulig å oppleve en dobbel solnedgang. Først solnedgangen bak fjellene, før solen "gjenoppstår", for så på nytt gå ned bak den nærliggende toppen.


Alle pyramidene har trapper på sin vestlige side, som er retningen mot soloppgang på begge solvervtidene. Solverv vil si de to tidspunktene i løpet av et år da Solen befinner seg høyest over (sommersolverv) og lavest under (vintersolverv) himmelens ekvator, dvs. har sin største positive henholdsvis negative deklinasjon. Dette inntreffer 21. eller 22. juni og 21. eller 22. desember. (kilde: Store Norske Leksikon)


Museumssenteret i Guimar 

Senteret for Pyramidene i Guimar med sitt museum har åpent alle dager i uken mellom 0930 og 1800. Eneste unntaket er 25. desember og 1. januar hvor det er stengt. Pris for inngang er ca 100 kroner for voksne og omtrent halv pris for barn under 12 år, (gratis for barn under 8 år).

Adressen er Calle Chacona, rett utenfor byen Güímar på østkysten av Tenerife. Den ligger omtrent 30 kilometer sør for hovedstaden Santa Cruz de Tenerife. 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Ålesund-guiden!

  • Ålesund

    Ålesund befinner seg på Norges nordvestlige kystlinje mot Atlanterhavet. Takket være Atlanterhavsklimaet er Ålesund mildere ennn...

  • Fly til Ålesund

    Både Norwegian og SAS flyr til Ålesund fra Oslo. SAS har i tillegg direkteruter fra Bergen, Trondheim og Stavanger. Ålesund...

  • Klima i Ålesund

    Klimaet i Ålesund er typisk maritimt, med milde vintre, men med mye vind. I likhet med resten av Nord-Europa, har Norge og...

  • Attraksjoner i Ålesund

    Jugendarkitekturen, eller art noveau-stilen som den også kalles, er stadig Ålesund fremste trekkplaster, med sine...