Forsidebilde SurfersBeach

Reiseartikler

Den store bybrannen og The Monument

london the monument2

Noe av det mest spennende med å besøke storbyer er å gå på oppdagelsesferd. Utforske byenes "hemmeligheter", og ikke minst finne ut av historiske hendelser, og gjerne kombinere dette med å beundre ulike attraksjoner og severdigheter.  En av våre favorittbyer passer spesielt godt til slike turistekspedisjoner.

Bli med på tur til "The Monument" i  London og finn ut om man fortsatt kjenner røyken fra storbrannen i 1666. 

The Great Fire of London skjedde det herrens år 1666, og man kan undres om årstallet er tilfeldig med tanke på de tre sekstallene. Kun ett år etter at London ble herjet av pest, inntraff katastrofen igjen. Denne gangen ble store deler av byen ble ødelagt av en forferdelig bybrann. Datoen for utbruddet av den store bybrannen i London var 2. september og brannen varte i 5 dager.

london bybrannen 1666

61 meter fra The Monument i London, det samme antall meter som the Monument er høy, finner du denne plaketten på en vegg i Pudding Lane, og som angir hvor den store bybrannen i London i 1666 startet.

Offisielle tall med tanke på antall døde var kun 6 - seks mennesker! Det skal dog sies at eksperter hevder at man på den tiden i Middelalderen kun regnet overklassen som "mennesker" og at dødsfall som rammet arbeiderklassen, og antagelig også middelklassen, ikke ble medregnet. Dessuten viser arkeogogiske funn at brannen hadde en temperatur på mer enn 1200 grader Celsius på sitt varmeste, og da forstår vi at eventuelle mennesker som ble tatt av brannen ble tilintetgjort til aske, noe som gjorde det vanskelig med identifikasjon og telle korrekt antall døde.

Brannen startet i den delen av London som heter "City of London" og som befinner seg øst i byen, og strekker seg fra Tower of London og mot Westminster vestover. City har alltid vært et sted for handel, og allerede på 1600-tallet bodde det ca. 80 000 mennesker her.  Innbyggerne i City var stort sett fattige, ispedd noen handelsfolk som representerte middelklassen, og bygningene her var gjerne laget av tømmer og plank.

En brann omtalt som "a woman could piss it out".

Den store bybrannen i London startet i et bakerhus rett etter midnatt søndag 2. september, i gaten Pudding Lane, ikke mange hundre meter overfor Themsen og London Bridge. London Bridge var den gangen den eneste broen som knyttet City til sørsiden av  Themsen.

Det mest tragiske med historien om den store bybrannen i London var at brannen både burde og kunne vært avverget på et tidlig stadium, hvis det ikke hadde vært for Londons borgermester Lord Mayor Sir Thomas Bloodworth. Han forsto rett og slett ikke alvoret og sa til de første brannfolkene som jobbet med brannen at dette var en brann "a woman could piss it out".

Undervurderingen av brannen fikk katastrofale følger. Blant annet spredte brannen seg til den enorme katedralen St. Paul's og gjorde uvurderlig skade på bygg og interiør. Kirkebygget var mest av alt konstruert med stein, og folk flest trodde det var solid nok til å tåle brannen. Men uheldigvis gjaldt Murphys lov om at "alt som kan gå galt, går galt" også i 1666. St. Paul-katedralen var dekket med trevirke på grunn av restaureringsarbeid. Dette tok naturlig nok fyr, og allerede etter en drøy halvtime var taket overtent, og bøker og dokumenter forsvant for evig  tid i flammehavet. 

London Great Fire London

London og den store bybrannen i 1666. Maleriet er av ukjent kunstner. Til venstre er London Bridge, til høyre Tower of London, og med St. Paul's i bakgrunnen (foto: wikipedia).

Det var først når de høye herrer så for seg muligheten for at brannen også skulle spre seg til Westminster, hvor adelen og de rike bodde, at alle ressurser ble satt inn. Heldigvis for London løyet den kraftige vinden som hadde medvirket til spredningen av brannen. Dermed fikk det stadig bedre koordinerte brannslukningsarbeidet å få effekt.

Skadene etter den store brannen i London i 1666 ble beregnet til å omfatte 13500 hus, 87 kirker, herunder St Pauls Cathedral, flere fengsler, 44 lagerbygninger, børsen the Bridewell Palace og mye mer. Målt i dagens kroneverdi skal skadene etter den store bybrannen etter sigende ha blitt kostnadsberegnet til ca. 20 billioner kroner. (kilde: Wikipedia)

Fra Covent Garden til the Monument!

Vi begynner rundturen nær Covent Garden, et kjent og kjært område for de fleste som har frekventert London noen ganger. Vi har ikke noe behov for å gå korteste vei, og tar oss derfor ned til the Strand, du vet der hvor Savoy Hotel befinner seg. Hvis du ikke bor i nærheten tar du enkelt tuben til Covent Garden eller til Temple ved Victoria Embankment. Det å rusle gjennom Embankment Gardens og Middle Temple Gardens er alltid en god start på dagen.

Vi gjør som sagt og fortsetter videre langs Victoria Embankment, som ligger rett på nordsiden av Themsen, med retning Blackfriars Bridge mot øst og City of London.

Dragon Boundary mark

london dragons of city

Du vet når du er i City of London, for grensen voktes av to drager, 2,1 meter høye, eller 7 fot høye som brittene vil si, og som står på hver sin side av Victoria Embankment. Dragene er i malt i sølv. Med venstre arm holder dragene City of Londons våpenskjold som burde være kjent for alle og enhver, rødt kors på hvit bakgrunn. Ut av munnen stikker det en lang dragetunge, også den ildrød som korsene. 

På vei til Blakfriars Bridge er det lett å beundre Londons nye skyline. Imponerende, men kanskje ikke sjarmerende? Sjarmerende er imidlertid den ensomme statuen som befinner seg ved 1 John Carpenter Street.

london taxi statue

I John Carpenter Street finner du en kontorarbeider som kontinuerlig er på jakt etter taxi. Det finnes flere eksempler på drosjer som i kveldsmørket faktisk stopper opp når de tror statuen er et virkelig menneske.

Av Londons utallige statuer, den ene mer storslått enn den andre, så er det noe befriende friskt med statuen til Seward Johnson Jr. Den bringer frem smil om munnen og gjenkjennende blikk fra de forbipasserende. Ikke få turister benytter anledningen til en instavennlig selfi. Statuen heter taxi, og viser en kontorarbeider som roper etter, ja nettopp, en drosje.

Kort etter Taxi-statuen stopper Victoria Embankment. Du står nå på nordenden av Blackfriars Bridge. Ser du sørover vil du se den nyoppførte Milleniumbroen som tar deg over til det fantastiske museet Tate Modern. Vi går imidlertid motsatt vei til gaten Queen Victoria Street og passerer den historiske puben The Blackfriar. Huset er mildt sagt spesielt, og noe som må foreviges med fotoapparatet. The Blackfriar kan gi de av oss med livlig fantasi visse assosiasjoner til The Flatiron Building i New York City.

london blackfriars pub

Kanskje Londons stiligste bygg? I alle fall huser bygget i Queen Victoria Street en av de mest spesielle pubene i London.

The Black Friar pub ble bygget i 1875 og fremstår som en av de mest spesielle pubene i London, både utvendig og innvendig. Den er åpen dagen lang og du får både mat og drikke her. Kanskje er det på tide med dagens første øl eller en kopp kaffe?  Få kart og les omtale av The Black Friar Pub her!

Vi fortsetter videre langs Queen Victoria Street og må også denne gang forundres over Baynard House, som er bygget i en arkitektisk stil som kalles brutalisme. Bygg med brutalisme-stil kjennetegnes gjennom å bruke ubehandlet betong og at du tydelig vil kunne se bygningsledd og ulike installasjoner som tilhører bygget. Chateau Neuf i Oslo er et eksempel på stilen brutalisme i Norge.

london seven ages of man

Ta gjerne trappen opp en etasje fra Queen Victoria Street for å bruke 3 minutter på det forunderlige monumentet "The Seven Ages of Man" som står rett ved inngangsdøren inn til Baynard House. Huset har nemlig inngang i 2. etasje. Denne aluminiumsskulpturen av Richard Kindersley viser en totempåle med 7 hoder ovenpå hverandre, og som viser livets ulike faser, fra barn til gammel mann. The Seven Ages of Man ble avduket i 1980.

Queenhithe Mosaic

Turens første attraksjonsmål er Queenhithe Mosaic. Queenhithe Mosaic er en ca. 30 meter lang mur som beskriver Londons historie fra romertiden til Dronningens diamant-jubileum.

Du finner enkelt muren i Queenhithe 1 som er midt mellom Millennium Bridge og Southwark Bridge på nordsiden av Themsen. Hent kart og les mer om Queenhithe Mosaic


london queenhithe mosaic

Mosaikk-muren ved Queenhithe illustrerer de store hendelsene i London, fra Romertiden til nåtid. Fotografiet viser et utsnitt av muren hvor du kan se innbyggere som forsøker å slukke the Great fire of London i 1666.

Monumentet (eller muren om du vil) ble avduket 18. november 2015. Blant donorene finner du blant flere 4C Hotel Group som omfatter hotellkjeder som Comfort Inn, Holiday Inn, Westin og DoubleThree by Hilton.

Området Queenhithe er en liten og gammel havn i City of London, faktisk den siste eksisterende gjenværende Anglosaksiske havn i verden.

Etter at muren er memorert og beundret fortsetter vi langs Themsen, på gangveien the Hanseatic Walk, som bringer oss forbi Southwark Bridge og til London Bridge. Lar vi tankene fare tilbake til 1666 så vet vi at hele dette området sto i brann kun en drøy dag etter at brannen oppsto.

The Monument i London

london the monument

The Monument er slettes ikke et nytt monument. Det ble avduket allerede i 1677, men arbeidet begynte ytterligere 6 år tidligere.

Når du kommer til London Bridge, så ikke gå over. Vi skal motsatt vei.  Den store tverrgaten du først møter heter Upper Thames Street mot vest og Lower Thames Street mot øst. Vi krysser over, følger Lower Thames, og tar første sving til venstre opp Fish Street Hill. Midt i bakken vil du se gedigne "The Monument".

Monument to the Great Fire of London er en 61 meter høy dorisk obelisk (søyle). Det er ikke tilfeldig at The Monument er 61 meter høy. Det er nemlig den samme avstanden som det er fra søylens midtpunkt til bakeriet hvor brannen startet i Pudding Lane. Det er bare å få svigerfar til å skritte antall meter og forsikre seg om at det er rett. Du finner en plakett på veggen i Pudding Lane som viser hvor den ulykksalige bakeren hadde glemt brødet i ovnen.

london the monument1

Ja, det er mulig å betale for å gå 311 trappetrinn. I alle fall når du får Londons beste utsikt.

En annen spennende ting med The Monument er at den kanskje har Londons beste utsikt. Det gjelder bare å klare å ta turen de 311 trappetrinnene opp til utsiktsplassen. Det er ikke gratis, men vel verdt turen. Det er forresten satt opp nettinggjerde på utsiktsplassen, etter at folk tok turen opp for å avslutte eget liv. Det er registrert seks selvmord fra toppen, for øvrig det samme antallet som de offiselle tapstallene fra den store brannen i 1666.

Det er ikke mulig å unngå Britenes hang til bisarr humor. Puben rett bak The Monument har fått navnet The Hydrant, og det er antagelig hva som bokstavelig talt manglet på denne plassen den gangen brannen brøt ut. Adressen til the Hydrant Pub er Monument Street 1. Klikk her for å lese omtale og hente kart til the Hydrant

I Fish Street Hill nummer 18 finner du dessuten en pub (naturligvis) som heter The Monument. Klikk her for å lese omtale og hente kart til the Monument

Til St Paul's Cathedral

london stpaul

Fra The Monument beveger vi oss på Cannon Street vestover mot St Pauls katedral. Det var vel egentlig når brannen spredde seg hit at folk forsto at det virkelig var fare på ferde. Enorme St Paul's måtte kapituelere mot flammene tirsdag 4. september. Brannen var imidlertid på vei videre mot Kong Charles II residens Whitehall i Westminster.  

St Paul's er en fantastisk kirke og med tanke på prøvelsene fra den store bybrannen i 1666 skulle det bare mangle at katedralen også overlevde de tyske flyangrepene under 2. verdenskrig. Har du ikke besøkt kirken før, så tilbring en time her.

Golden Boy of Pye Corner

london golden boy

Golden Boy markerer hvor brannen til slutt endte sin destruktive ferd.
Foto (detail): Dun.can from Leicestershire, UK - Cock Lane and the Golden Boy of Pye Corner, CC BY 2.0

Fra St Pauls går vi nordover forbi Paternoster Square og London Stock Exchange etterfulgt av Newgate Street en kort strekke frem til oppdagelsesreisens nest siste stopp. Vi er nå ved Giltspur Street  og Cock Lane.

For hvis du står du på hjørnet av Giltspur Street og Cock Lane i Smithfield sentralt i London, og titter opp, så ser du kanskje en liten gullbelagt gutt et stykke opp på veggen. Gullgutten markerer stedet hvor den store brannen i 1666 døde ut.

The Old Bank of England

london the old bank of england

The Old Bank of England er en pub som holder til i..., ja faktisk The Old Bank of England. Her får du historie kombinert med mat, øl og annen drikke. 

Rundturen er i prinsippet så å si ferdig med Golden Boy of Pye Corner. Kanskje er du nå så sliten at du bare tar taxi til hotellet? Eller kanskje er du som oss full av inntrykk blandet og med et ønske om mat og drikke?

Da foreslår vi at du rusler ned til Fleet Street og følger den i retning Covent Garden og The Strand (vestover). For på denne veien finner du nemlig puben The Old Bank of England. Dette er en av pubene med det stiligste og vakreste interiøret i hele London. Adressen er 194 Fleet Street, og er så å si der London City møter City of Westminster. Det vil si der fiffen bodde (og bor), og hvor ingen ville akseptert at brannen spredte seg.

The Old Bank of England var faktisk den ordentlige Bank of England frem til 1975, men glem å få kreditt når du kjøper av øl og mat for det. Under puben finnes et hvelv (fra bankens tid) som etter sigende en gang skal ha oppbevart selveste kronjuvlene for en periode.

Puben er dessuten adressert på samme sted som Sweeney Todd opererte, eller kanskje mer korrekt, skar av halsen på folk. Men den historien er tross alt bare en fiksjon. Fiksjon er ikke klokken på veggen i puben, som viser tidspunktet for den siste transaksjonen som ble gjennomført i banken. Tidspunktet? 12:13. Eller var det 12:12? Vi husker ikke, og skylder på serveringen...


reisemannDenne rundturen for å kjenne på Londons storbypuls og lære mer om den store bybrannen i år 1666 er totalt på ca. 10 kilometer. Med diverse pub-besøk, beundring av attraksjoner og fotosesjoner bør du beregne ca. 4 timer. Noen bruker betydelig lenger tid, atter andre gjør turen unna på 2,5 timer.

 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.